Home » Over allergie » Kruisreactiviteit

Kruisreactiviteit

Kruisreactiviteit
Het komt regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor een bepaald allergeen, bijvoorbeeld boompollen, ook allergisch reageren op bepaalde groenten en fruit zoals appels. Dit komt omdat de structuur van het stuifmeel van bomen (de pollen) lijkt op de eiwitstructuur in bijvoorbeeld appels. Het lichaam ‘vergist’ zich omdat het niet in staat is om de structuren die veel op elkaar lijken van elkaar te onderscheiden, dit wordt kruisreactiviteit genoemd.

Deze kruisreactiviteit bestaat niet alleen bij boompollen en fruit, maar treedt veel vaker op. In het onderstaande overzicht kunt u in de linker kolom opzoeken waar uw kind allergisch voor is. De middelste kolom geeft vervolgens aan welke producten daar sterk op lijken qua eiwit structuur (de kruisreactieve producten). Tot slot vindt u in de rechterkolom een getal wat het risico in procenten aangeeft dat er ook echt een kruisreactie optreedt en uw kind allergische klachten krijgt op de betreffende producten.

Een voorbeeld… Uw zoon is allergisch voor koemelk, de kans dat hij ook allergisch is voor geitenmelk is 92%. De kans dat uw zoon allergisch reageert op paardenmelk is veel lager namelijk 4%.

KruisreactiviteitDe meeste mensen die allergisch zijn hebben weinig tot geen last van kruisreacties. Het is dan ook niet nodig uw kind bepaalde voedingsmiddelen uit voorzorg niet meer te laten eten. Als u het vermoeden heeft dat uw kind kruisreactief reageert op bepaalde voedingsmiddelen, dan kunt u dit het beste bespreken met de behandelend arts van uw kind.