Home » Over allergie » Soorten allergie

Soorten allergie

Soorten allergie
Er bestaan heel veel verschillende soorten allergenen waar iemand allergisch op kan reageren. Afhankelijk van de manier waarop het allergeen het lichaam binnenkomt, kan een indeling worden gemaakt in groepen allergieën.

Inhalatieallergie is een reactie van het immuunsysteem op allergenen die worden ingeademd en waar het lichaam normaal gesproken niet op behoort te reageren zoals: boompollen, graspollen, huisstofmijten en schimmels. Maar ook sommige voedselallergenen kunnen via inademing in het lichaam komen.

Er bestaat ook contactallergie, dit is een allergische reactie van de huid als gevolg van contact met een bepaald allergeen. Nikkel en latex zijn voorbeelden van stoffen die regelmatig een contactallergie veroorzaken.

Naast de manier waarop een allergeen het lichaam binnenkomt, zoals hierboven beschreven, kan ook een bepaalde ‘bron’ een allergie veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: insectengifallergie (allergie voor bijen, wespen en/of hommels), voedselallergie (bijvoorbeeld voor koemelk, pinda en kippenei) en geneesmiddelenallergie (bijvoorbeeld voor antibiotica of pijnstillers).

In de volgende pagina’s zullen we uitgebreid ingaan op: