Home » Over allergie » Soorten allergie » Allergie voor bomen en grassen

Allergie voor bomen en grassen

Allergie voor bomen en grassen
Heeft uw zoon last van een verstopte neus en rode opgezette ogen als hij een voetbalwedstrijd heeft gespeeld? Heeft uw dochter last van enorme niesbuien als zij een boswandeling maakt? Voelt uw kind zich regelmatig moe en heeft hij/zij concentratieproblemen in de periode tussen februari en augustus? Dan kan het zijn dat uw kind allergisch is voor boom- en/of graspollen.

Wat is een allergie voor bomen en/of grassen?

Bomen en grassen geven in hun bloeiperiode stuifmeel af aan de lucht. Het stuifmeel van bomen en grassen wordt ook wel pollen genoemd. Deze boom- en/of graspollen kunnen allergische klachten veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. In de volksmond wordt een allergie voor bomen en/of grassen ook wel hooikoorts genoemd. In de medische wereld wordt er vaak gesproken over allergische rhinitis als gevolg van een boom- en/of graspollenallergie.

Hoe vaak komt een allergie voor bomen en/of grassen voor?

Allergieën komen de laatste 30 jaar steeds vaker voor en vormen wereldwijd een serieus gezondheidsprobleem. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een (chronische) allergie. Een allergie voor boompollen en/of graspollen komt het meest voor namelijk bij 12,5% van de Nederlanders. Dit is een hoog percentage en betekent dat er in Nederland ruim 2 miljoen mensen last hebben van hooikoorts. In een gemiddeld schoolklas zijn dat dus minimaal 3 kinderen die ieder jaar last hebben van hooikoortsklachten.

Een allergie voor boom- en/of graspollen is seizoensgebonden. Bomen, grassen en onkruiden hebben allemaal een eigen bloeiperiode. Deze bloeiperiode wordt ook wel het ‘pollenseizoen’ genoemd. De bomen bloeien al vroeg in het jaar, sommige boomsoorten vanaf januari/februari. De graspollen komen, afhankelijk van het weer, half mei ongeveer in de lucht en blijven aanwezig tot september. Dat betekent dat als uw kind last heeft van een boompollen én een graspollenallergie dat hij/zij van februari tot september last kan hebben van allergische klachten.

De verschillende bloeiseizoenen staan in het overzicht hieronder:

Bloeiseizoenen

Hieronder ziet u de kaart van Nederland met daarin de actuele pollenverwachting voor vandaag:

De actuele pollenweerkaart

Wat zijn de klachten bij een allergie voor bomen en/of grassen?

Boom- en graspollen veroorzaken vooral allergische klachten in de ogen en de neus. De pollen zijn meestal te groot om dieper in de luchtwegen (de longen) terecht te komen maar soms gebeurt dat wel.

De klachten die optreden bij deze allergie lijken op verkoudheidsklachten en lopen gelijk aan de bloeiperiodes van de bomen en/of grassen. Er is dus sprake van seizoensgebonden klachten. Wanneer het stuifmeel (de pollen) in contact komt met de slijmvliezen zullen allergische klachten ontstaan. De meest genoemde klachten bij hooikoorts zijn:

Klachten bij hooikoortsd

De ernst van de allergische klachten zal toenemen wanneer er meer pollen in de lucht zijn. Op droge (warme) dagen met een zachte tot matige wind is de hoeveelheid pollen in de lucht relatief hoog.

Tips bij een allergie voor bomen en/of grassen

Er zijn een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van hooikoorts:

  • Droog de was binnen in plaats van buiten, op die manier komen er zo weinig mogelijk pollen op kleding, handdoeken en beddengoed;
  • Pollen hechten aan kleding, laat uw kind zich daarom niet in zijn/haar slaapkamer aan- en uitkleden maar doe dit bij voorkeur in een andere ruimte (zoals de badkamer);
  • Houd bij voorkeur ramen en deuren overdag zoveel mogelijk dicht en ventileer het huis ’s avonds of ’s nachts als de hoeveelheid pollen in de lucht lager is;
  • Overweeg de aanschaf van een speciaal pollenhor voor de ramen en/of deuren;
  • Houd de actuele pollentellingen goed in de gaten en stem de activiteiten van uw kind hier zoveel mogelijk op af;
  • Probeer parken, bos en andere ‘groene’ gebieden zoveel mogelijk te vermijden als de pollentellingen hoog zijn;
  • Probeer ‘meeroken’ door uw kind zoveel mogelijk te vermijden, dit kan de hooikoortsklachten verergeren;
  • Uw kind een zonnebril (laten) opzetten beschermt de ogen tegen pollen;
  • De bloeiseizoenen van bomen verschillen per land. In het buitenland komen veelal dezelfde pollen voor als in Nederland, alleen bloeien de bomen vaak eerder in het seizoen. De actuele pollentellingen in het buitenland kunt u vinden op de website van de World Allergy Organization