Home » Over allergie » Soorten allergie » Contactallergie

Contactallergie

Contactallergie
Heeft uw dochter rode bultjes op de huid op de plaats waar haar armband heeft gezeten? Heeft uw zoon blaartjes op zijn pols en gaat zijn huid stuk op de plaats waar zijn horloge zit? Heeft uw kindje jeuk op zijn/haar hoofd na het wassen van de haren met een nieuwe shampoo? Dan kan het zijn dat uw kind last heeft van een contactallergie.

Wat is een contactallergie?

Contactallergenen zijn stoffen die na contact met de huid van uw kind een allergische reactie geven. De bekendste vormen van contactallergie zijn netelroos (ook wel galbulten of urticaria genoemd) en contacteczeem. In de medische wereld wordt dit ook wel allergische contactdermatitis genoemd.

Stoffen die contactallergie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld nikkel, latex, rubber, allerlei soorten harsen, cosmetica ( zoals nagellak en haarverf) en verzorgingsproducten (bijvoorbeeld shampoo en crèmes).

Hoe vaak komt een contactallergie voor?

Een contactallergie komt regelmatig voor, maar exacte cijfers zijn niet bekend.

Wat zijn de klachten bij een contactallergie?

De klachten beginnen meestal op de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Bij een nikkelallergie bijvoorbeeld is dat op de plaats van sieraden (ring, horloge, armbanden en/of oorbellen), maar het kan ook op de buik zijn op de plaats waar de gesp van een riem in contact komt met de huid. In het geval van cosmetica is het meestal op de hoofdhuid, het gezicht, de hals en de handen.

De meest genoemde huidklachten bij een contactallergie zijn: roodheid, zwelling, (heftige) jeuk, bultjes, blaartjes, uitslag, eczeem en schilfering.

Tips bij een contactallergie

Er zijn eigenlijk niet veel praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een contactallergie. Wat u wel kunt doen is zoveel mogelijk de stoffen vermijden die bij uw kind klachten veroorzaken. Daarnaast kunt u de huid van uw kind zo vet mogelijk houden, dan jeukt de huid het minste.