Home » Over allergie » Soorten allergie » Geneesmiddelenallergie

Geneesmiddelenallergie

Geneesmiddelenallergie
Uw kind krijgt een geneesmiddel om beter te worden. Soms heeft een medicijn niet alleen maar gunstige effecten maar kunnen er ook andere klachten optreden. Niet alle nadelige gevolgen van het gebruiken van medicijnen wijzen op een geneesmiddelenallergie. Maar wat is een allergie voor medicijnen dan wel?

Wat is een geneesmiddelenallergie?

Het is van groot belang om uit te zoeken of er sprake is van een geneesmiddelenallergie of van bijwerkingen die kunnen horen bij de werking van het medicijn. Het krijgen van maagdarmklachten zoals diarree na het gebruik van antibiotica is bijvoorbeeld een bekende bijwerking, maar wijst niet op een allergische reactie.

Wanneer uw kind met zijn/haar immuunsysteem reageert op een medicijn dan is er sprake van een allergische reactie. Het is niet altijd even gemakkelijk vast te stellen of er sprake is van een bijwerking, een niet-allergische reactie van het lichaam op medicijnen of een allergische reactie.Geneesmiddelenallergie

Hoe vaak komt een geneesmiddelenallergie voor?

Een geneesmiddelenallergie komt relatief weinig voor, exacte cijfers zijn niet bekend. Mensen met een geneesmiddelenallergie reageren met name allergisch op antibiotica en pijnstillers.

Wat zijn de klachten bij een geneesmiddelenallergie?

De klachten die optreden bij een allergie voor medicijnen kunnen erg verschillen. De meeste reacties zijn gelukkig vrij onschuldig. Typische milde klachten zijn: huiduitslag, galbulten en/of jeuk. Soms zijn de reacties ernstiger. Heftige klachten die kunnen optreden zijn: zwelling in het gezicht, moeite met ademhalen, snelle en sterke bloeddrukdaling, hartritmestoornissen of in het meest ernstige geval een anafylactische reactie.

Klachten die kunnen wijzen op een geneesmiddelenallergie zijn:

Geneesmiddelenallergie klachtentabel

Tips bij een geneesmiddelenallergie

Er zijn een punten waar u op moet letten wanneer uw kind klachten heeft bij het gebruik van medicatie:

 • Welke medicatie gebruikte uw kind ten tijde van de reactie (ook medicatie die niet door een arts werd voorgeschreven als vitaminetabletten)?
 • Welke klachten kreeg uw kind precies en in welke volgorde?
 • Maak foto’s van bijvoorbeeld huiduitslag;
 • Hoe snel waren de klachten weer over toen de medicatie gestaakt werd?
 • Hoeveel tijd zat er tussen het innemen van de medicatie en het begin van de klachten?
 • Kreeg uw kind de klachten al bij de eerste keer dat hij/zij de medicatie innam of nadat hij/zij het al een aantal keren had genomen? Of begonnen de klachten nadat uw kind het middel al een paar dagen had gestopt?
 • Had uw het geneesmiddel al eens eerder gebruikt?
 • Voor welke ziekte of klacht kreeg uw kind het medicijn voorgeschreven? Het kan namelijk zijn dat niet het medicijn maar de ziekte zelf de reactie heeft veroorzaakt;
 • Lijdt uw kind nog aan andere ziekten?

Is er een verdenking op een allergische reactie? Vraag een verwijzing naar een medisch specialist met expertise op het gebied van geneesmiddelenovergevoeligheid.

Als er een allergie is vastgesteld, denk dan aan het volgende:

 • Geef bij uw apotheek en alle behandelend artsen aan waar uw kind allergisch voor is, ook de tandarts;
 • Laat uw kind iets bij zich dragen waarop staat waar hij/zij allergisch voor is.