Home » Over allergie » Soorten allergie » Allergie voor huisdieren

Allergie voor huisdieren

Allergie voor huisdieren
Heeft uw dochter last van tranende ogen wanneer zij heeft gespeeld bij haar vriendinnetje en daar met de kat heeft geknuffeld? Heeft uw stoere tiener last van niesbuien en een piepende ademhaling als hij de hond van de buren heeft staan aaien? Krijgt uw kind eczeem na het aaien van een konijn? Dan kan het zijn dat uw kind allergisch is voor huisdieren.

Wat is een allergie voor huisdieren?

Bij een allergie voor huisdieren wordt er allergisch gereageerd op één of meerdere diersoorten. Het is een misverstand dat de allergische klachten worden veroorzaakt door de haren van het betreffende dier. De allergische klachten worden veroorzaakt door huidschilfers van dieren maar ook het speeksel en de urine van dieren bevat allergenen. Het inademen van deze allergenen geeft allergische klachten bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Hoe vaak komt een allergie voor huisdieren voor?

Een allergie voor huisdieren komt vaak voor. Exacte cijfers zijn niet bekend maar het is wel duidelijk dat een allergie voor katten en honden het meest voorkomt. Daarnaast komt een allergie voor konijnen, cavia’s maar ook vogels (parkiet, kanarie en papegaai) regelmatig voor.

Wat zijn de klachten bij een allergie voor huisdieren?

Wanneer uw kind allergisch is voor een bepaalde diersoort dan zullen de klachten optreden als uw kind in de buurt komt van of in aanraking is geweest met het betreffende dier. De klachten treden vooral op in de ogen, de neus en de longen. Ook huidklachten kunnen voorkomen bij een allergie voor huisdieren.

Wanneer het dierlijke allergeen in contact komt met de slijmvliezen zullen allergische klachten ontstaan. De meest genoemde klachten bij een allergie voor huisdieren zijn:

Allergie voor huisdieren

De klachten die ontstaan als gevolg van een allergie voor huisdieren zijn niet seizoensgebonden maar kunnen het hele jaar optreden. De klachten kunnen vrij snel na het contact met het dier ontstaan, maar soms ook pas uren later.

Het advies is om uw huisdier(en) uit huis te plaatsen wanneer uw kind er allergisch voor blijkt te zijn. Dat is vaak heel moeilijk, de emotionele band tussen mens en dier is sterk en moet niet worden onderschat, zeker niet bij kinderen.

Tips bij een allergie voor huisdieren

Er zijn een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisdieren:

  • Houd huisdieren bij voorkeur niet in de slaapkamer;
  • Voorkom zoveel mogelijk dat katten en honden op de slaapkamer komen;
  • Borstel uw huisdier regelmatig en het liefst buiten;
  • Zorg voor een gladde vloerbedekking (laminaat, plavuizen etc) wat makkelijk schoon te houden is;
  • Neem meubels en vloeren regelmatig af met een vochtige doek;
  • Laat uw kind zijn/haar handen wassen na contact met het dier waar het allergisch voor is;
  • Probeer huisdieren zoveel mogelijk buiten te plaatsen

Aanvullende tips kunt u vinden op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren