Home » Over allergie » Soorten allergie » Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt
Heeft uw zoon last van tranende ogen wanneer hij ’s morgens wakker wordt? Heeft uw puber een piepende ademhaling wanneer hij/zij thuiskomt uit de bioscoop? Heeft uw dochter een verstopte neus en niesbuien in ruimtes waar vloerbedekking ligt of stoffen gordijnen hangen? Dan kan het zijn dat uw kind allergisch is voor huisstofmijt.

Wat is een allergie voor huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn hele kleine witte beestjes die niet groter zijn dan 0,6 millimeter. Ze behoren tot de familie van de spinachtigen en leven bij voorkeur op donkere, vochtige plaatsen waar het rond de 25ºC is. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en daarom zijn kussens, matrassen, dekbedden, stoffen meubels, kleding en knuffelbeesten ideale woonplaatsen voor huisstofmijten.

Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijten reageren niet op het beestje zelf maar op de uitwerpselen ervan. Het inademen van huisstofmijt allergenen geeft allergische klachten bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Hoe vaak komt een allergie voor huisstofmijt voor?

Allergieën komen de laatste 30 jaar steeds vaker voor. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een (chronische) allergie. Huisstofmijt is na graspollen het belangrijkste allergeen in Nederland.

Kindjes allergie huisstofmijtHuisstofmijten komen niet alleen binnenshuis voor maar ook buitenshuis. Met name in hotels, bioscopen en theaters waar vaak zware gestoffeerde stoelen, meubels en gordijnen zijn, komen veel huisstofmijten voor. Ook in openbaar vervoer en taxistoelen is huisstofmijtallergeen aangetoond. Ze zijn dus niet te vermijden in het dagelijks leven.

Huisstofmijt allergenen zijn ook de belangrijkste veroorzaker van (allergisch) astma. 8 op de 10 mensen met astma heeft antistoffen in zijn lichaam tegen huisstofmijten. Daarmee vormt een allergie voor huisstofmijten een serieus gezondheidsprobleem.

Wat zijn de klachten bij een allergie voor huisstofmijt?

De klachten komen vaak ’s nachts en ’s morgens vroeg voor omdat er in een bed rond de 1 miljoen huisstofmijten leven. Een kind brengt gemiddeld 8 tot 10 uur per nacht in bed door en komt op die manier langdurig in aanraking met het allergeen.

De klachten treden vooral op in de ogen, de neus en de longen. Wanneer het allergeen wordt ingeademd en in contact komt met de slijmvliezen zullen allergische klachten ontstaan. De meest genoemde klachten bij een allergie voor huisstofmijten zijn:

Allergie voor huisstofmijt

De klachten die ontstaan als gevolg van een allergie voor huisstofmijt zijn niet seizoensgebonden maar kunnen het hele jaar optreden. Toch is er een toename van klachten merkbaar in het najaar en de winter omdat het huis dan minder geventileerd wordt en de verwarming weer aangaat wat een fijn leefklimaat voor huisstofmijten oplevert.

Tips bij een allergie voor huisstofmijt

Er zijn een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisstofmijt:

 • Gebruik bij voorkeur matrassen van polyether of schuimrubber;
 • Voor matrassen, kussens en/of dekbedden kunnen eventueel speciale hoezen aangeschaft worden. Deze laten wel vocht door, maar zijn ondoordringbaar voor de huisstofmijten en hun uitwerpselen. Alleen hoezen aanschaffen geeft geen verbetering van de klachten, het dient te gebeuren in een pakket van sanatiemaatregelen. Deze hoezen worden niet altijd vergoed door de verzekeraar; informeer daarom vooraf bij uw verzekeraar om onaangename verrassingen te voorkomen;
 • Gebruik dunne katoenen of kunststofgordijnen of lamellen die regelmatig schoongemaakt of gewassen kunnen worden op 60ºC;
 • Plaats alleen gesloten boeken- en kledingkasten en laat geen kleding op de grond of op een stoel slingeren;
 • Gebruik op de vloeren gladde materialen, zoals parket, kurk, plavuizen en zeil;
 • Leg niet te veel kleden op een gladde ondergrond, want deze zijn moeilijk schoon te houden en belemmeren de ventilatie. Vooral vaste vloerbedekking met een betonnen ondergrond is een slechte combinatie;
 • Zorg voor wasbare knuffels en was die een regelmatig op 60ºC;
 • Ventileer dagelijks, vooral de slaapkamer! Ventileer vaak en zoveel mogelijk in combinatie met verwarming (zon, kachel, cv). Zet daarom niet alleen ‘s zomers, maar ook ‘s winters de ramen dagelijks een poosje open om het huis droog te houden;
 • Sluit ventilatieroosters in de buitenmuren nooit af, ook niet in de winter;
 • Haal zoveel mogelijk het bed af en laat het beddengoed luchten;
 • Was het beddengoed tenminste 1 x per 2 weken op tenminste 60ºC;
 • Neem vloeren vochtig af of stofzuig. Gebruik de stofzuiger niet als bezem, maar laat de zuiger langzaam over de vloer glijden, zodat het stof met de mijten echt goed opgezogen wordt. Zuig ook stof uit hoeken, kieren, plinten e.d. Gebruik een krachtige stofzuiger met papieren stofzakken die regelmatig verwisseld worden;
 • Ga nauwkeurig na of er geen lekkages zijn van de toiletten, badkamers, afvoerbuizen van wastafels en gootstenen;
 • Verhelp lekkende dakgoten en uitbouwsels om binnen regenen en doorslaande muren te voorkomen;
 • Laat geen huisdieren komen in de slaapkamer. Huisdieren laten schilfers achter en kunnen er voor zorgen dat het aantal mijten toeneemt.