Home » Over allergie » Soorten allergie » Voedselallergie

Voedselallergie

Een voedingsmiddel, hoeveel allergeen is dat?
Wordt uw kind ziek van normale voedingsmiddelen zoals melk, ei of pinda? Krijgt uw dochter buikpijn na het drinken van een flesje melk? Krijgt uw zoon het benauwd na het eten van een boterham met pindakaas? Heeft uw zoon/dochter huiduitslag na het eten van producten waar kippenei in zit? Dan kan het zijn dat uw kind een voedselallergie heeft.

Wat is voedselallergie?

Er bestaat veel spraakverwarring over voedselallergie. Niet iedere reactie op een voedingsmiddel is een allergische reactie. In de medische wereld wordt de term voedselovergevoeligheid gebruikt om verschillende reacties op voedsel aan te duiden. Het is een algemene term waaronder voedselallergie, voedselintolerantie en voedselaversie vallen. Wanneer uw kind met zijn/haar immuunsysteem reageert op een voedingsmiddel dan is er sprake van een allergische reactie, dit wordt voedselallergie genoemd. Het lichaam van uw kind maakt antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar uw kind allergisch op kan reageren zijn pinda, koemelk en kippenei-eiwit. Het maken van antistoffen wordt sensibilisatie genoemd. Wanneer iemand antistoffen heeft tegen een bepaald voedingsmiddel, wil dat nog niet zeggen dat er sprake is van een voedselallergie. Een voedselallergie kan alleen worden aangetoond met een zogenaamde voedselprovocatietest.Voedselallergie

Voedselintolerantie is een vorm van voedselovergevoeligheid waarbij het immuunsysteem niet betrokken is. De klachten die optreden na het eten of drinken van en bepaald voedingsmiddel zijn niet het gevolg van een allergeen in de voeding maar van een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam. Voorbeelden van voedselintolerantie zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie.

Voedselaversie, tot slot, is een hele bijzondere vorm van voedselovergevoeligheid. De klachten die optreden bij een voedselaversie hebben een psychische oorzaak en geen lichamelijke. Het betreffende voedingsmiddel wordt door uw kind vermeden uit angst dat er iets zou kunnen gebeuren. Die angst kan dusdanig ernstige vormen aannemen dat uw kind geen eten meer in de mond durft te nemen, laat staan durft door te slikken.

Hoe vaak komt voedselallergie voor?

Voedselallergie komt vaker voor bij zuigelingen en jonge kinderen dan bij volwassenen. In Nederland heeft ongeveer 3% van de volwassenen een voedselallergie, bij kinderen ligt dat percentage op 8%.

Wat zijn de klachten bij voedselallergie?

De klachten die optreden bij een allergie voor voedingsmiddelen kunnen erg verschillen per persoon en per voedingsmiddel. De klachten kunnen verschillen per orgaan. Ook de ernst kan variëren van mild tot levensbedreigend. Typische klachten voedselallergie zijn:

Voedselallergie klachten

Kinderen met hooikoorts, een allergie voor boom- en/of graspollen, reageren soms ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, dit wordt kruisreactiviteit genoemd. De eiwitstructuren in pollen lijken heel erg op eiwitstructuren in bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam is niet in staat daar onderscheid in te maken en ‘vergist’ zich. Het gevolg is dat uw kind ook allergische klachten krijgt als hij/zij bijvoorbeeld een appel eet. Dit kan ook gebeuren bij kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijten en latex.

Tips bij voedselallergie

Er zijn een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een voedselallergie:

 • Probeer zo spoedig mogelijk uit te vinden op welk voedingsmiddel en/of welk bestanddeel uit de voeding uw kind reageert;
 • Vraag om een verwijzing naar een medisch specialist met expertise op het gebied van voedselallergie;
 • Voorkom het innemen van dit voedingsmiddel en/of bestanddeel;
 • Laat uw kind iets bij zich dragen waarop staat waar hij/zij allergisch voor is;
 • Lees goed de etiketten van voedingsmiddelen, recepturen kunnen wijzigen dus blijf dit goed controleren;
 • Als uw kind op een bepaald product een allergische reactie doormaakt, bewaar dan het etiket zorgvuldig zodat u dit aan de behandelend arts kunt geven;
 • Zorg voor schoon bestek, servies en een schone werkplek om ‘besmetting’ van producten te voorkomen;
 • Houd het gewicht, de groei en algehele conditie van uw kind goed in de gaten;
 • Vraag zo nodig begeleiding aan een diëtist(e);
 • Vertel de omgeving waar uw kind allergisch voor is en welke maatregelen eventueel getroffen moeten worden;
 • Heeft uw kind een ernstige allergie waarvoor een adrenaline auto-injector nodig is, zorg dan dat uw kind en/of iemand in de nabije omgeving deze kan toedienen.