Home » Over allergie » Wat is allergie?

Wat is allergie?

Wat is allergie
Iedereen is op één of andere manier wel bekend met de aandoening ‘allergie’. Maar lang niet iedereen is ook bekend met wat er bij allergie precies in het lichaam gebeurt, hoe vaak allergie eigenlijk voorkomt, wat mogelijke oorzaken zijn en wat de invloed op het dagelijks leven kan zijn.

Wat is allergie?

In het medisch woordenboek wordt allergie omschreven als:

Een specifieke reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen die normalerwijze niet schadelijk zijn

De ‘lichaamsvreemde stoffen’ waar sommige mensen allergisch op reageren worden allergenen genoemd. Allergenen zijn eiwitstructuren die gewoon in het dagelijks leven (binnenshuis en buitenshuis) voorkomen. Voorbeelden van allergenen zijn boompollen, graspollen, huisstofmijten, huisdieren, insectengif, geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Mensen die hier gevoelig voor zijn krijgen na contact met deze allergenen allergische klachten, zoals bijvoorbeeld galbulten, eczeem, benauwdheid, een loopneus, niesbuien en/of tranende ogen. De allergenen kunnen het lichaam binnenkomen via de neus, mond en/of contact met de huid.

De allergische reactie

Er bestaan verschillende typen allergische reacties. De meest voorkomende vorm van allergie is de type I reactie waarbij IgE antilichamen betrokken zijn.

De eerste keer dat het lichaam in aanraking komt met een allergeen zal er nog geen allergische reactie optreden maar er worden wel IgE antistoffen gemaakt. Dit proces wordt sensibilisatie genoemd. Zonder sensibilisatie kan er geen allergie optreden. De tweede keer dat hetzelfde allergeen het lichaam binnen komt, komen de IgE antistoffen direct in actie. Ze binden zich aan bijvoorbeeld mestcellen, waardoor deze actief worden en histamine vrijmaken wat voor de typische allergische klachten zorgt in de huid, de luchtwegen, het maagdarmkanaal en/of ogen. In de figuur hieronder wordt dit proces weergegeven:

Sensibilisatieproces

Hoe vaak komt allergie voor?

Allergieën komen de laatste 30 jaar steeds vaker voor en vormen wereldwijd een serieus gezondheidsprobleem. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een (chronische) allergie. Een allergie voor graspollen komt het meest voor, dit wordt ook wel hooikoorts genoemd. Op de tweede plaats staat een allergie voor huisstofmijten, gevolgd door allergie voor boompollen.

Oorzaken van allergie

Er is nog erg veel onbekend over de oorzaken van allergie. Er is wel bekend dat hygiëne een belangrijke rol speelt. We hebben een steeds schonere levensstijl en het lijkt erop dat de kans op het ontwikkelen van een allergie daardoor toeneemt. Het immuunsysteem wordt namelijk minder geprikkeld dan vroeger en blijft daardoor kwetsbaarder voor (ongevaarlijke) indringers zoals bacteriën, virussen maar ook allergenen.

Ook is bekend dat het eten van vers en onbewerkt voedsel de kans verkleint op het ontwikkelen van een allergie in tegenstelling tot het eten van veel bewerkt voedsel.

Tot slot speelt erfelijkheid een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een allergie. Een allergie zelf is niet erfelijk maar wel de aanleg om een allergie te ontwikkelen, dit wordt atopie genoemd. In de tabel hieronder ziet u een overzicht van de kans op het ontwikkelen van een allergie binnen een familie:

KAC-tabel

 

Invloed van allergie op het dagelijks leven

De invloed die allergie heeft op het dagelijks functioneren wordt regelmatig onderschat. “Een loopneus is toch niet zo erg? Tranende ogen… is dat alles?”

Mensen die allergisch zijn ervaren wel degelijk serieuze klachten. Uit onderzoek is bekend dat de kwaliteit van leven door een allergie wordt aangetast. Een allergie heeft, naast lichamelijke klachten, onder andere een negatief effect op de nachtrust en het concentratievermogen. Allergie heeft daarmee invloed op het dagelijks functioneren op school, op het werk, thuis en in het sociale leven.

De gevolgen van een allergie zijn niet alleen merkbaar voor degene die deze aandoening heeft maar ook maatschappelijk gezien heeft allergie gevolgen. U kunt hierbij denken aan medische, economische en sociale gevolgen door regelmatige doktersbezoeken, medicijngebruik, verminderde productiviteit en ziekteverzuim.