Dieet

Dieet
Als uw kind een voedselallergie heeft, wordt hij/zij zo nodig verwezen naar de diëtiste. Wij werken nauw samen met de praktijk van Dr. Berber Vlieg-Boerstra. Zij heeft een zelfstandige praktijk in het Kinder Allergie Centrum Amsterdam, polikliniek vrouw-kind VUmc locatie Louwesweg.

Bij het opstellen van het voedings- of dieetadvies wordt altijd gebruik gemaakt van medische gegevens, zoals gegevens uit bloedonderzoek, huidtests, provocatie onderzoek, de medische diagnose, gebruikte medicatie, enzovoort. Aanvullend daarop wordt in een uitgebreid vraaggesprek over voeding eigen onderzoek verricht door de diëtiste. Er wordt onder andere gekeken naar:

  • Welke klachten staan centraal?Dieet
  • Welke vragen heeft u?
  • Welke verdenkingen heeft u zelf?
  • Hoe heeft de voedselallergie zich tot dan toe ontwikkeld?
  • Welke bekende sterk allergene producten zoals ei en pinda zijn ooit al eens gegeten?
  • Welke problemen zijn er als er al een dieet wordt gevolgd?
  • Welke specifieke verdenkingen zijn er op basis van het verrichte onderzoek?

Verder wordt de gebruikelijke voeding uitgebreid geanalyseerd. Gekeken wordt of de voeding volwaardig is, of de verhoudingen tussen voedingsstoffen goed zijn om de organen goed te laten functioneren, of er voldoende variatie is, of de voeding is aangepast aan de leeftijd, of de voeding nog verdachte allergenen of andere uitlokkende bestanddelen bevat.

Vervolgens wordt een dieetadvies opgesteld wat kan inhouden dat:

  • Verdachte voedselallergenen worden weggelaten, zoals eieren of melk;
  • Een volwaardige voeding wordt opgesteld.

Vaak wordt een deel van de klachten ook veroorzaakt door verkeerd samengestelde voeding. Verder is een volwaardige voeding van belang voor een zo goed mogelijke conditie van uw kind. Hiervoor ontvangt u meestal een advies dagmenu voor uw kind. Soms wordt een stappenplan wordt opgesteld om de voeding geleidelijk uit te breiden.

Hierover wordt verslag uitgebracht aan de behandelend arts. Na een periode van dieet volgt vaak één of meer voedselprovocatiesprovocaties om vast te stellen of er inderdaad sprake is van voedselovergevoeligheid. Afhankelijk van de uitslag van de voedselprovocatie test wordt het dieet aangepast. U komt hiervoor vaak enkele keren terug bij de diëtist.